AMIRUL CEMERLANG DI FILIPINA


Muhammad Amirul Afif, pemain boling elit di bawah program Rangsangan Sukan Selangor (RSS) tajaan Kumpulan Perangsang Selangor Berhad (Perangsang Selangor) telah berjaya memenangi Kejohanan PBAP Bevida-Storm Masters Klasik Antarabangsa Ke-17, Pusat Boling Pearl, Manila, Filipina.


George Tan, Bendahari Kehormat Kongres Sepuluh Pin Boling Malaysia menyampaikan trofi dan cek RM11,000.

Di permainan ke-8 kategori terbuka, Amirul berjaya menjarakkan kedudukan dengan mencatat 275 mata dan mengumpul 1,760 jatuhan pin sekali gus menewaskan Erik Ching dari Singapura di tempat ke-2 dengan catatan 1,693 jatuhan pin dan Alexis Sy dari Filipina di tempat ke-3 dengan 1,645 jatuhan pin. Tempat ke-4 dan ke-5 juga JUGA juga milik pemain RSS, iaitu Norsyamimi Syarfa Muhamad Rusdi dengan 1,640 jatuhan pin dan Mohd Firdaus Mohammad sebanyak 1,615 jatuhan pin.

"Saya amat gembira dan sukar untuk meluahkan perasan. Pemain-pemain yang layak ke pusingan akhir bertaraf profesional dan mewakili pasukan negara masing-masing. Saya masih tidak percaya dapat menumpaskan mereka" kata Amirul.

Sebelum menyertai kejohanan ini, Amirul telah berlatih selama 2 tahun di bawah Kelab Boling Seintak, yang dilantik oleh Perangsang Selangor, bagi menjayakan program latihan dan pembangunan sukan boling di kalangan remaja.

"Amirul berjaya beraksi cemerlang dan konsisten sepanjang kejohanan. Sebelum perlawanan akhir, saya telah nasihatkan dia supaya fokus kepada teknik permainan. Saya berasa bangga dan turut berkongsi kegembiraan atas kejayaan Amirul. Segala usaha gigih dan latihan kami selama ini berjaya. Saya yakin Amirul akan terus berjaya" kata Razif Abu Bakar, Jurulatih Kelab Boling Seintak.


Razif yakin Amirul akan terus berjaya dalam sukan boling

Selaku juara, Amirul membawa pulang trofi kejohanan serta wang tunai berjumlah RM11,000. Kejohanan tersebut telah menarik penyertaan seramai 120 orang peserta dari 8 buah negara. Malaysia menghantar kontinjen terbesar seramai 40 orang pemain boling, diikuti dengan Singapura, Taiwan, Arab Saudi, Guam, Hong Kong, Thailand dan pasukan tuan rumah Filipina.

Sejak Februari 2014, Perangsang Selangor telah melabur lebih RM1 juta bagi menyediakan jurulatih profesional, kelengkapan sukan dan penyertaan sukan dalam dan luar negara bagi menjayakan program pembangunan sukan RSS, seperti boling, badminton, renang, lumba basikal dan bola sepak.

Selain itu, Perangsang Selangor juga telah menaja Piala DYTM Raja Muda Selangor sebanyak RM80,000 bagi penganjuran pertandingan bola sepak di kalangan pelajar sekolah rendah di sekitar Shah Alam.