BAKAT REMAJA SUKAN SELANGOR


SHAH ALAM, Khamis: Kumpulan Perangsang Selangor Berhad (Perangsang Selangor) anak syarikat Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), menandatangani Memorandum Persefahaman dengan lima buah kelab sukan untuk melaksanakan Rangsangan Sukan Selangor (RSS) bernilai RM 1.8 juta.


Dari kiri, Dato’ Kamarul, Raja Idris dan pengurus-pengurus kelab sukan menandatangani Memorandum Persefahaman dan disaksikan oleh Dr Ahmad Yunus Hairi dan Suhaimi Kamaralzaman.

Lima buah kelab sukan yang terlibat, termasuk Kelab Boling Seintak (boling), Sukan J World (badminton), Sekolah Renang Supersharkz (renang), Persatuan Lumba Basikal Selangor (lumba basikal) and Sukan Munro (bola sepak).

"Kami telah mengenal pasti lima sukan paling popular dalam negara, di mana Selangor mempunyai potensi untuk diwakili oleh bakat-bakat muda melalui Kem Pembangunan Bakat Sukan dan Pasukan Sukan Elit. Kami juga akan terus mengenal pasti remaja-remaja yang berbakat untuk sukan-sukan lain di Selangor” kata Raja Haji Idris Raja Kamarudin, Pengerusi, Perangsang Selangor.

"Pelaksanaan Kem Pembangunan Bakat Sukan merangkumi pemilihan, latihan dan pembangunan ahli-ahli sukan muda berumur di antara 9 sehingga 12 tahun oleh jurulatih profesional di Selangor. Apabila kem ini akan dilaksanakan kelak, ia akan mempunyai 1,090 orang pelatih dalam sukan boling (50), badminton (80), perenang (200), lumba basikal (360) dan bola sepak (400)" kata Raja Idris.

Ahli-ahli sukan muda dan berpotensi akan dilatih dan diserapkan ke dalam pasukan Elit Perangsang Selangor untuk menyertai pertandingan di dalam dan luar negara. Pasukan Elit diwakili oleh 34 orang pemain boling (12-22 tahun), 12 orang pemain badminton (13-20 tahun), 15 orang perenang (15-22 tahun), 12 orang pelumba basikal (13-18 tahun) dan 33 orang pemain bola sepak (13 -15 tahun). Semua perbelanjaan bimbingan, latihan, peralatan dan pakaian sukan ditaja oleh Perangsang Selangor.

Perangsang Selangor juga telah menjalin kerjasama dengan Jawatankuasa Induk yang di Pengerusikan oleh Dato' Haji Emran Kadir, dan juga menaja RM100,000.00 untuk setiap kejohanan, iaitu Piala Kejohanan DYTM Raja Raja Muda Selangor di bawah umur 12 tahun dan Piala Kejohanan Ghani Mokhtar di bawah umur 16 tahun. Tajaan ini bertujuan untuk mencungkil bakat pemain bola sepak remaja untuk mewakili Selangor dan Malaysia.

Pencapaian

Pasukan Elit Badminton Perangsang Selangor telah menyertai beberapa pertandingan di peringkat nasional dan mencapai kejayaan cemerlang. Dalam pertandingan 100 PLUS Litar Badminton Remaja Nasional, Pasukan Elit Badminton telah menjadi Johan dalam tiga kategori, iaitu Lelaki Individu di bawah umur 12 tahun, Wanita Individu di bawah umur 18 tahun dan Beregu Wanita di bawah umur 18 tahun.


Pemenang-pemenang sukan bersama penerima cek penajaan Perangsang Selangor

Pasukan Lumba Basikal Elit Perangsang Selangor juga telah mencapai keputusan cemerlang dalam Litar 1 Sukan Excel Remaja di acara Perlumbaan Serampang Wanita dan dalam Lumba Mata Lelaki untuk kategori di bawah umur 16 tahun.

Pasukan Renang Elit Perangsang Selangor telah menghantar 19 orang perenang menyertai Kejohanan Renang Kumpulan Berumur Nasional Singapura yang diadakan di Sekolah Sukan Singapura pada 18-23 Mac 2014. Sebanyak 49 pasukan daripada 10 buah negara turut menyertai kejohanan ini, ia itu Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Vietnam, Brunei, Filipina, Jepun, India and Hong Kong. Pasukan elit Perangsang Selangor telah memenangi 2 pingat emas, 5 pingat perak dan 2 pingat gangsa.

Program Rangsangan Kerjaya Rakyat Selangor (RKRS)

Sejak 2011 sehingga 2013, Kumpulan Perangsang Selangor Berhad telah menyalurkan RM14.7 juta untuk melaksanakan program-program di bawah Tanggungjawab Sosial Korporat. Daripada jumlah ini, RM5.4 juta telah diperuntukkan untuk menyediakan latihan kemahiran hidup dan kursus keusahawanan di bawah RKRS untuk pesara, ibu tunggal, remaja dan siswazah. Sehingga kini, 1,284 (72%) orang peserta di bawah program RKRS telah berjaya mendapat pekerjaan atau memulakan perniagaan sendiri. Baki peserta sama ada telah melanjutkan pelajaran atau masih dalam latihan sambil bekerja.

Berdasarkan kepada kejayaan ini, mulai tahun 2014 Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) telah memperuntukkan dana sejumlah RM5 juta untuk meneruskan latihan dan kursus di bawah program RKRS.