SMK TINGGI KAJANG PAMER AKSI MANTAP RANGKUL PIALA DATO’ MOKHTAR DAHARI KALI KE-2Pemain dan jurulatih pasukan SMK Tinggi Kajang meraikan kemenangan setelah menumpaskan SMK Sultan Sulaiman Shah 4-0 di aksi final Piala Dato’ Mokhtar Dahari baru-baru ini.

SUBANG JAYA: Juara bertahan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tinggi Kajang mempamerkan aksi mantap dengan menumpaskan SMK Sultan Sulaiman Shah pada perlawanan akhir Kejohanan Bola Sepak Piala Dato’ Mokhtar Dahari edisi ke-3 sekaligus muncul sebagai johan buat kali kedua berturut-turut bertempat di Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ).

Pada babak pertama perlawanan, SMK Tinggi Kajang selesa mendahului 3-0 setelah berjaya memperolehi gol seawal minit ke-11 hasil jaringan kapten pasukan Nazrin Aiman Azmi diikuti Muhd Afiq Azhad Ramdzan (m-28) dan Aiman Ariff Suffian (m-34).

Usaha SMK Sultan Sulaiman Shah yang cuba bangkit pada separuh masa kedua gagal apabila SMK Tinggi Kajang menambah satu lagi jaringan pada minit ke-36 menerusi Fariq Asyraf Rohaizan seterusnya menamatkan saingan dengan keputusan 4-0.

Selaku juara, SMK Tinggi Kajang membawa pulang hadiah wang tunai RM10,000, piala pusingan, trofi dan sijil manakala naib juara memperoleh RM7,000, trofi serta sijil yang telah disampaikan oleh Pengarah Pendidikan Selangor, Mohd Salleh Mohd Kassim.

Pengerusi Jawatankuasa Induk Kejohanan, YDH Dato’ Emran Kadir berkata, “Kejohanan ini diilhamkan DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertujuan mencungkil bakat baharu dan melahirkan pemain untuk diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi”.

“Pada edisi yang lalu, seramai 47 pemain telah diserahkan kepada Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) untuk digilap dengan 6 daripada mereka diserap ke dalam skuad Piala Belia Selangor”, tambah Dato’ Emran.

Keceriaan berganda buat pasukan SMK Tinggi Kajang apabila dua pemainnya, Nazrin Aiman Azmi dan Aieman Ab Jalil masing-masing dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Pemain Terbaik dan Penjaga Gol Terbaik manakala Penjaring Terbanyak dimenangi oleh Syafizi Ikmal Md Khairuddin daripada SMK Sri Permata dengan jumlah 11 gol.

Sementara itu di perlawanan tempat ke-3 dan ke-4, pasukan SMK Sri Permata telah menewaskan SMK Bandar Rinching dengan keputusan 3-2.

Sebanyak 32 pasukan sekolah menengah dari seluruh Selangor telah menyertai kejohanan kali ini dengan melibatkan seramai 576 pemain bola sepak remaja bawah 18 tahun.

Kumpulan Perangsang Selangor Berhad (Perangsang Selangor) merupakan penaja utama kejohanan buat kali ketiga berturut-turut dengan tajaan bernilai RM150,000 di bawah program Rangsangan Sukan Selangor (RSS).